Teknolojik Felç

Teknolojik Felç: Teknolojiye Adapte Olamamak

1998 yılında masa üstü bilgisayar almıştı babam, mühendis olacaksın, bilgisayarın olmalı demişti.( rahmetli babacığım, mekanı cennet olsun) Bilgisayar ile; monitör, klavye, mouse, kasa tanıştım, ilk bilgisayarım Pentium III, ilk cep telefonum Sony Ericsson 337‘dir. Teknoloji dediğimizde ilk aklımıza gelen bilgisayar, cep telefonu alanlarındaki teknolojik değişimi temel alarak, Teknolojik Felç ( teknolojiye adapte olamamak ) kavramına değinmek istiyorum. Sadece 1998 yılında kullandığım ilk bilgisayarım ve cep telefonum ile, şuan (Haziran 2022) ‘de  kullanılan bilgisayar ve Akıllı Telefonu teknoloji ve yapabildikleri açısından karşılaştırma yaptım.

Yıl 1998; İlk Bilgisayarım: Pentium III 

Pentium III Bilgisayar ile 1998 yılında Neler Yapabiliyorduk?

Microsoft Office 95 olarak da bilinen (sürüm 7.0), Windows 95 için Microsoft Office kullandık. ( Word, Excel,Power Point) Bilgilerin kayıt etmek için Disket, Program, Oyun Yüklemek için CD (Compact Disc) kullandık. İnternet hayatımıza girmeye başlamıştı, arama motoru Megallan, Excite, Infoseek ve AltaVista kullanıyorduk. 1998 yılından itibaren Google kullanmaya başladık. Endüstri Mühendisliği 3. Sınıf Öğrecisiyim üniversitede MS-DOS Ayrıca dBASE III Plus eğitimi aldık.

üniversitede eğitim aldığımız MS-DOS işletim sistemi  Microsoft Disk Operating System (MS-DOS), Microsoft tarafından geliştirilen ve kişisel bilgisayarların içerisinde kullanılan grafik arayüzünden olamayan komut tabanlı işletim sistemidir.

MS-DOS komutlarına hakim olmamız ve bu komutların hepsini ezbere bilmemiz gerekiyordu.

MS-DOS işletim sistemi hem son kullanıcılar için pek uygun olmayan bir işletim sistemiydi hem de bu işletim sistemini kullanmayı öğrenmemiz zaman alıyordu. Bu da MS-DOS’un her yaştan kullanıcıya hitap eden bir işletim sistemi olmasının önünde yer alan en önemli engellerden biriydi.

1983 yılında Microsoft, MS-DOS’un başarısını da arkasına alarak grafik tabanlı olan Windows‘u geliştirmeye başladı.

Yıl 2022-Apple Macbook Pro 13″ M1 8gb 256gb Ssd Uzay Grisi MYD82TU/A ile 2022 yılında Neler Yapabiliyoruz?

Kullanımı kolay. Teknik özellikleri (İşlemci, Bellek, Grafik Teknolojileri, Güç Kaynağı, Genişletme Yuvaları, Apple Afterburner, Depolama, Giriş/Çıkış, Diğer Bağlantılar, Ses, Giriş Aygıtları, Wireless, Kasa, Boyutlar, Ağırlık, Elektrik ve Çalışma Gereksinimleri, İşletim Sistemi, Erişilebilirlik, Yerleşik Uygulamalar, Kitler ve Aksesuarlar ) çok güçlü.

Karmaşık kurulum süreçleri yok, iPhone, iPad ‘iniz ile iCloud hesabınızla oturum açtığınızda hesaplarınıza, dosyalarınıza, resim, video çok hızlı ulaşabiliyoruz. Düzenli ve ücretsiz yazılım güncellemeleri ile sorunsuz çalışabiliyoruz. Hayal edeceğiniz her konuya yönelik uygulamalarla üretkenliğinizi ve yenilikçiliğinizi artırıyor.

Yıl 1998; İlk Cep Telefonum Sony Ericsson 377

Sony Ericsson 337 Cep Telefonu ile 1998 yılında Neler Yapabiliyorduk?

Asıl işi olan karşılıklı bir kişi iletişim (görüşme ) ve sınırlı yazılı  mesaj gönderme özelliği vardı. Şarjı 12-16 saat kullanabiliyorduk.

Yıl 2022; Galaxy Z Fold 3 Akıllı, Katlanabilen Telefon ile 2022 yılında Neler Yapabiliyoruz?

Telefonlar asıl işi olan iletişim (artık iletişimi birden fazla kişi ile yapabiliyor. dışında sosyalleşme, mobil sağlık, bankacılık işlemleri, e-devlet işlemleri, adres bulmak, müzik dinlemek, radyo dinlemek, yemek, siparişi vermek, alış-veriş yapmak, fotoğraf çekmek, film izlemek, oyun oynamak, kitap okumak, hesap yapmak, toplantı yapmak, zamanı planlamak, resim, video yapmak, el feneri eneri için bile kullanıyoruz. İşte tüm bu yetenekler ve herşey için Akıllı Telefonlar hayatımızı değiştiriyor, yeniliyor.

Annem 66 yaşında, Şubat 2022’de akıllı telefon aldık, telefon hattında internet paketide tanımlattık. İletişim için ( görüşmelerde ) nasıl cevap vereceği, nasıl arayacağı, nasıl mesaj yazacağı, mesajlara nasıl cevap vereceğini anlattım, uygulamalarda yaptık. Whatshap’ta ( uygulamaya indirip kurdum, ayarları yaptım) görüşmelerinin nasıl yapılacağı, nasıl resim,video yükleyeceğini anlattım, uygulama yaptık. Instagram’da ( uygulamaya indirip kurdum, ayarları yaptım, hesap açtım)  nasıl resim, video yükleyebileceğini anlattım, uygulamada yaptık. Facebook ‘ta ( uygulamaya indirip kurdum, ayarları yaptım, hesap açtım) nasıl resim, video yükleyebileceğini, mesaj yazımı, mesaj okuma, takip etmeyi anlattım, uygulamada yaptık. Youtube’de ( uygulamaya indirip kurdum, ayarları yaptım ) nasıl video izleyip, müzik dinleyebileceğini anlattım, uygulamada yaptık. Ayrıca internet bağlantısının nasıl yapabileceğini, nasıl kontrol edebileceğini anlattım, uygulamada yaptık. Öğrenmesi, zor oldu, öğrenme ve adaptasyon devam ediyor. 66 yaşındaki annemin yaşadıklarını Teknolojik Felç olarak tanımlıyorum.

1998 yılından günümüze  dijitalleşme ( teknoloji ) ile her dönem adapte olmaya çalışıyorum. Ama artık özel hayatımda, iş hayatımda adapte olmakta ( öğrenmekte, uygulamakta)  zorlanıyorum. Yıkıcı teknoloji, kendisinden önceki teknolojilerin yerini çok hızlı bir şekilde alan teknoloji demektir. Yıkıcı Teknolojiler ; Mobil internet, Bilişsel İşlerin Otomasyonu, Nesnelerin İnterneti,Bulut Teknolojisi, Gelişmiş Robotik, Otonom ve Yarı-Otonom Araçlar, Yeni Nesil Genetik, Enerji Depolama, 3 Boyutlu (3B) Yazıcılar, Gelişmiş Malzemeler, Gelişmiş Petrol ve Doğalgaz Aramaları, Yenilenebilir Enerji 

Yıkıcı Teknolojileri öğrenebileceğimi, uygulayabileceğimi ve adapte olabileceğimi düşünmüyorum.( Çaba Safediyorum) Çok yakın zamanda Teknolojik Felç olacağım günü bekliyorum. 2 yaşından günümüze kadar ( birçok çocuk teknoloji ile küçük yaşlarda tanıştı, ben 20 yaşında tanışmıştım) tablet telefon, bilgisayar kullanan oğlumun, benim anneme anlatmaya çalıştığım ama annemin öğrenmek ve uygulamakta yaşadığı zorluk deneyimini yaşayacağım zamanı Teknolojik Felç geçireceğim zamanı bekliyorum.

Mustafa AŞAR | Temmuz 2022